Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Επενδύσεις και αεροδρόμια στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη με Σηφουνάκη - Μωραΐτη

Από: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/08/2012_456314

Η πρόταση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για τα αεροδρόμια, καθώς και για άλλες εποπτευόμενες εταιρείες, αναμένεται στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης στην ενημερωτική συνάντηση που είχε σήμερα Πέμπτη με δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: τον εισηγητή της Κ.Ο. για θέματα δημοσίων έργων, μεταφορών και δικτύων, Ν. Σηφουνάκη και τον εισηγητή της Κ.Ο. για θέματα ανάπτυξης, Θ. Μωραΐτη. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των επενδυτικών νόμων και οι χαμηλοί ρυθμοί πληρωμών που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αλλαγών στο νέο επενδυτικό νόμο.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως επισήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «μπορεί να μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια των πόρων μέσα από την μετατροπή του ΠΔΕ σε ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο με μεσοπρόθεσμο και όχι ετήσιο χαρακτήρα, με αλλαγή κριτηρίων και στόχευση σε επίπεδο περιφέρειας». Σημειώνεται ότι ήδη, έχει προηγηθεί σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στην προετοιμασία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου του οποίου οι βουλευτές ζήτησαν την αξιοποίηση.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της άμεσης προώθησης του προγράμματος των 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το οποίο ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Ζητήθηκε επίσης ενημέρωση για την πορεία των ταμείων εγγυήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εγγυοδοσίας έργων υποδομών και τονίστηκε η άμεση ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων σε όλο το πλέγμα της δημόσιας διοίκησης. Επίσης τέθηκε το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση των τιμών.

Τέλος, εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές η ανάγκη επιτάχυνσης και περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Κυρίως η αναθεώρησή του με κύριο άξονα την κατεύθυνση πόρων προς την επιχειρηματικότητα, τη διαπραγμάτευση για την 5η προγραμματική περίοδο 2014-2020 αλλά και την ανάγκη στενής παρακολούθησης των 181 μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ για τα οποία ήδη έχει γίνει μια σκληρή συστηματική προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορικά με την συνάντηση, οι κύριοι Σηφουνάκης και Μωραΐτης τόνισαν σε κοινή δήλωση τους: «Οι περισσότερες από τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν, αποτελούν συνέχεια αποφάσεων και ενεργειών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Η ανάπτυξη και η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με έμφαση στην παραγωγή και την εξωστρέφεια αποτελεί το μόνο αντίδοτο στην υφεσιακή πορεία της οικονομίας. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν επιτευχθεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων. Θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση και φυσικά να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ