Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Νέα ρύθμιση για τους εκκρεμείς φόρους


από eZy News http://www.ezy.gr/nea-ruthmish-gia-tous-ekkremeis-forous/

Ερχεται το ηλεκτρονικό τιμολόγιο
Σχέδιο προβλέπει να καταγραφούν όλες οι λιμνάζουσες υποθέσεις και να διευθετηθούν με ευνοϊκούς για τους φορολογουμένους όρους

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης προετοιμάζει το φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να διορθώσει τα λάθη που μέχρι σήμερα έχουν γίνει
Μια νέα ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, αυτές που λιμνάζουν στις εφορίες και στα διοικητικά δικαστήρια, προετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι με την «περαίωση» που έγινε το 2010 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να συγκεντρωθούν έσοδα και να ελαφρυνθεί το έλλειμμα.
Από τότε ως σήμερα έχουν σωρευθεί χιλιάδες νέες φορολογικές υποθέσεις από επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και από απλούς φορολογουμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τους φόρους κληρονομιάς και, το κυριότερο, καμία ΔΟΥ δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει τους ενδιαφερομένους να κλείσουν την υπόθεσή τους καταβάλλοντας φόρους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
Κατά τις πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει να καταγραφούν ηλεκτρονικά όλες οι «λιμνάζουσες φορολογικές υποθέσεις», να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς για επιχειρηματίες και φορολογουμένους όρους και η παρακολούθηση να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.
Ο στόχος του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι να υπάρχει συμμετρία στο πακέτο των μέτρων για τα επόμενα χρόνια 2013 – 2016 και η προσαρμογή να στηριχθεί επίσης στη σταδιακή αύξηση των εσόδων και όχι μόνο στις περικοπές δαπανών.
Παράλληλα στη φορολογική διοίκηση θα δημιουργηθούν «ηλεκτρονικές γέφυρες» επικοινωνίας των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς όπως διαπιστώθηκε ως σήμερα δεν υπάρχει καμία επαφή του ΣΔΟΕ με εφορίες.
Οπως τονίζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, «η νέα γενική ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιβάλλεται και λόγω των δυσμενών συνθηκών της πραγματικής οικονομίας», ώστε να απεμπλακούν από τα δικαστήρια και τις διώξεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία επιχειρηματίες που έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
Και ως αποτελεσματικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής προτείνουν την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών, ώστε να εισπράττεται άμεσα ο ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία να υπάρχει η βάση δεδομένων για να διενεργούνται επαληθεύσεις και διασταυρώσεις των στοιχείων φορολογίας εισοδήματος όλων των φορολογουμένων.
«Καταργήστε τον ΚΒΣ»
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στις προτάσεις του προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης με τον οποίο είχαν συνεργαστεί όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος στην ελεγκτική εταιρεία KPMG:
«Κάθε άλλη παραλλαγή για την υποκατάστασή του, με αναδιατύπωση των σημερινών διατάξεων του ΚΒΣ, δεν απλοποιεί, δεν περιορίζει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δεν εκσυγχρονίζει, δεν ενισχύει τη διαφάνεια στις σχέσεις υπηρεσιών και επιχειρήσεων και δεν αναμένεται να ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου με παράλληλη αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων. Είναι καιρός να πάψουν μικροσυμφέροντα, τα οποία έχουν κάθε λόγο να μην καταργηθεί ο ΚΒΣ».
Δεν χρειάζεται εξαιτίας και μόνο της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν την πραγματική φορολογική βάση, να συντηρούνται πρόσθετοι, αναθεωρημένοι γραφειοκρατικοί και τυπολατρικοί κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών, που δημιουργούν αντιοικονομικό και αντιαναπτυξιακό χάσμα μεταξύ των αποδεκτών κανόνων εμπορικής λογιστικής και ειδικών επιλογών φορολογικής λογιστικής.
Βέβαια η πλήρης κατάργηση του ΚΒΣ δημιουργεί νέες υποχρεώσεις από τους γενικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν οι φορολογούμενοι.
1. Ο επιχειρηματίας θα φέρει το βάρος της απόδειξης των συναλλαγών και των οικονομικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από το λογιστικό σύστημα που τηρεί, για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές του ανάγκες, με βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές και κοινά αποδεκτούς κανόνες λογιστικής καταχώρισης των συναλλαγών.
2. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί, χωρίς πρόβλεψη εξαιρέσεων, η κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, τήρησης πρόσθετων βιβλίων, ειδικών υποβολών, ειδικών αποδείξεων δαπανών, εκκαθαρίσεων, κτλ.
3. Για την εξυπηρέτηση του φορολογικού ελέγχου, να υπάρξει ενεργοποίηση τήρησης μοναδικού επιχειρηματικού λογαριασμού (έχει ήδη νομοθετηθεί σχετική διάταξη), μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι πληρωμές και εισπράξεις της επιχείρησης.
5. Η ενημέρωση λογιστικών δεδομένων θα γίνεται στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.
Εξαιρούνται οι μικροί
Για λόγους απλότητας και μείωσης κόστους θα παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από την τήρηση ολοκληρωμένου λογιστικού συστήματος (κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών) με την καταχώριση δεδομένων συναλλαγών με απλογραφικό σύστημα μόνο κάτω από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Παροχή υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως €100.000.
- Μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα ως €200.000.
- Υποχρέωση επιπλέον τήρησης λογαριασμών ταμείου, επιχορηγήσεων, δανειοδοτήσεων, αξιόγραφων και αποσβέσεων παγίων.
- Υποχρέωση στο τέλος της χρήσης να συντάσσεται απογραφή των εμπορεύσιμων και μη στοιχείων.